Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Παπανδρέου με Ρομπάι στις Βρυξέλλες

Νέα στοιχεία στην διαπραγμάτευση που εξελίσσεται παρασκηνιακά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, προσφέρει η νέα, «βελτιωμένη» εκδοχή του σχεδίου που κατέθεσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.


Βρυξέλλες - Παρίσι - Βρυξέλλες

Χθες Τρίτη, το «εμπλουτισμένο» κείμενο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των 27 που διενεργούν τις συνομιλίες εν όψει της Συνόδου της 24ης - 25ης Μαρτίου και κατόπιν και αυτής της εξέλιξης, ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θα έχει συνάντηση με τον κ. βαν Ρομπάι, εν συνεχεία θα ταξιδέψει στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Σαρκοζί και θα επιστρέψει στην βελγική πρωτεύουσα την Παρασκευή για την άτυπη σύνοδο κορυφής του Eurogroup.

Γκάιτνερ στο Βερολίνο

Σε αυτό το κλίμα, στην Αθήνα παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, κ. Τίμ Γκάιτνερ στο Βερολίνο. Κατά τη σύντομη παραμονή του και τις συζητήσεις του με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Γκάιτνερ έκανε ειδικές αναφορές στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και στις δημόσιες δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το θέμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε μία αντιστοίχως κρίσιμη συγκυρία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τη δημιουργία του μηχανισμιού στήριξης, η απειλή αδιεξόδου είχε προκαλέσει την παρέμβαση του αμερικανοί προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα προς την καγκελάριο Μέρκελ.

«Αρκετά προωθημένο κείμενο»

Σύμφωνα με πληροφορίες το συμβιβαστικό κείμενο - επί τη βάσει του γαλλογερμανικού συμφώνου ανταγωνιστικότητας, θεωρείται «αρκετά προωθημένο» και ικανό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Για την ελληνική πλευρά, ωστόσο, παραμένει η εκκρεμότητα της ένταξης στη συζήτηση των βασικών στοιχείων της αποκαλούμενης «συνολικής λύσης»: επιμήκυνση, επιτόκιο, δυνατότητα επαναγοράς χρέους.

Στο κείμενο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις και λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν τους στόχους της ανταγωνιστικότητας και κυρίως τον τομέα της εργασίας και της ασφάλισης.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το περιεχόμενο του νέου κειμένου, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημος σχολιασμός. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο μεταδίδεται η πάντως η αίσθηση, ότι το νέο αυτό κείμενο συνδυάζει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας και της εξάλειψης των ανισοτήτων.


Επιστροφή στην flexicurity

Κατά πληροφορίες, κάποια από τα στοιχεία του νέου κειμένου είναι τα εξής:

- Χαρακτηριστικό της απόπειρας συμβιβασμού είναι ότι σε σχέδιο επίσημου ευρωπαϊκού κειμένου επανέρχεται ο όρος flexicuty, ο συνδυασμός δηλαδή της ευελιξίας και της ασφάλειας.

- Σε ό,τι αφορά την πρόταση κατάργησης της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, υιοθετείται η διατύπωση της τροποποίησης της ρύθμισης «όπου αυτό είναι αναγκαίο». Στο θέμα της κατάργησης υπήρχαν αντιδράσεις από την Ισπανία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, κ.ά.
- Εξειδικεύεται ότι οι προσαρμογές μισθών στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να στηρίζουν την προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.
- Λεπτομερέστερες αναφορές γίνονται στην αγορά εργασίας, όπου επισημαίνεται ότι η πρόοδος στην καταπολέμηση της ανεργίας θα εκτιμάται με βάση συγκεκριμένους δείκτες, όπως τα ποσοστά μακροπρόθεσμα ανέργων και νέων και τα ποσοστά απασχόλησης.

- Επίσης περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για μετατόπιση της φορολογίας από την εργασία στην κατανάλωση, μέσω της έμμεσης φορολόγησης.

tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου