Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Συρία: Μαζικές συλλήψεις καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις

Πάνω από 20.000 άνθρωποι παρευρέθησαν στην κηδεία εννέα διαδηλωτών στη Ντεράα της νότιας Συρίας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. "Θεός, Συρία, Ελευθερία. Το αίμα των μαρτύρων δεν πάει χαμένο", φώναζαν οι παρευρεθέντες στην κηδεία των εννέα διαδηλωτών.


Μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
κατήγγειλαν μαζικές συλλήψεις στη Συρία, περιλαμβανομένου και ενός μπλόγκερ, φοιτητή της δημοσιογραφίας, μια ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Άχμεντ Χαντίφα, 28 ετών, φοιτητής της δημοσιογραφίας, συνελήφθη στη Δαμασκό από τις υπηρεσίες ασφαλείας, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Ο Χαντίφα είχε αρχικά συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση για έξι ημέρες χωρίς να τού απαγγελθεί καμία κατηγορία, το Φεβρουάριο.

Η οργάνωση ανέφερε ότι ο Χαντίφα συνελήφθη "για τις δραστηριότητές του στο Facebook" υπέρ των διαδηλώσεων στη Ντεράα, απ' όπου ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση και καταδίκασε τη σύλληψη του ιστολόγου καθώς και τις χωρίς προηγούμενο συλλήψεις διαφωνούντων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Διεθνής Αμνηστία κατάρτισε ένα κατάλογο με τα ονόματα 93 ανθρώπων που συνελήφθησαν αυτόν τον μήνα σε πολλές πόλεις της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των συλληφθέντων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 14 ως 45 ετών, μεταξύ των οποίων σπουδαστές, φοιτητές, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι.


nooz.gr